Λαζαράκη 6 16675, Γλυφάδα 215.52.09.007Λ. Βεΐκου 109 11146, Γαλάτσι 210.21.33.692

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την Ορθοδοντική και το Invisalign

maria karidaki orthodontiki

Η Μαρία Καρυδάκη,  Ειδική Ορθοδοντικός σε Γλυφάδα και Γαλάτσι εξηγεί με απλά λόγια τις επιλογές που έχει ένα παιδί για Ορθοδοντική Θεραπεία,  πως λειτουργούν οι αόρατοι νάρθηκες Invisalign, και γιατί ένας ενήλικας πρέπει να κάνει Ορθοδοντική Θεραπεία.

Περιεχόμενα hide

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη παιδιού σε ορθοδοντικό; Πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή μπορεί να γίνει και προληπτικά;

Η αλήθεια είναι ότι αντίθετα από αυτό που πιστεύουν οι πιο πολλοί γονείς και αυτό που γίνεται τελικά, δεν χρειάζεται να περιμένει κάποιος να δει κάποιο πρόβλημα στο παιδί του να το φέρεις στον ορθοδοντικο.

Ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος όπως συστήνεται από την Αμερικάνικη ορθοδοντική εταιρεία και την Ελληνική αλλά και απο τις ορθοδοντικες εταιρειες όλου του κόσμου είναι 7 ετών.

Ο πρώτος ορθοδοντικός έλεγχος είναι καλό να γίνεται στην ηλικία των 7 ετών γιατί τότε μπορούμε να προλάβουμε πολλά πράγματα.

Τα πιο πολλά παιδιά δεν έχουν κάποιο ορθοδοντικο πρόβλημα σε αυτή την ηλικία που να χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, όμως είναι πολύ καλό να προλάβουμε αυτά που μπορούν να προληφθούν.

Προβλήματα που μπορεί να προλάβει η επίσκεψη σε Ορθοδοντικό σε ηλικία 7 ετών

Πλημμελής ή βρεφική κατάποση

Είναι πολλά παιδιά που συνεχίζουν να καταπίνουν με τον τρόπο που κατάπιναν σαν μωράκια. Καταπίνουν δηλαδή σπρώχνοντας την γλώσσα τους μπροστά, σπρώχνοντας τα δόντια τους με τη γλώσσα τους μπροστά. Αποτέλεσμα είναι τα δόντια τους να προεξέχουν και αυτό δημιουργεί διάφορα προβλήματα.

Αυτό πολύ εύκολα μπορούμε να το διορθώσουμε με μία απλή άσκηση που δίνουμε στο παιδί να κάνει, το μαθαίνουμε δηλαδή τα καταπίνει με τον σωστό τρόπο.

Όταν διορθωθεί η λειτουργία ακολουθεί η μορφολογία και τα δόντια αυτοδιορθώνονται.

Θηλασμός του δακτύλου

Παρόμοιο είναι και με το πρόβλημα τον θηλασμό του δακτύλου. Πολλά παιδάκια εξακολουθούν να θηλάζουν το δάχτυλο και σε μεγαλύτερη ηλικία. Και αυτό μπορούμε εύκολα με μια απλή παρότρυνση ή με ένα απλό μηχάνημα να βοηθήσουμε το παιδί ώστε να διακοπεί η έξη και το πρόβλημα να αυτοδιορθωθεί χωρίς καθόλου ορθοδοντική ή με πολύ απλή ορθοδοντική θεραπεία.

Άρα να για να το πούμε πάλι 7 ετών είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε έναν απλό έλεγχο.

Τα ορθοδοντικά προβλήματα τα διορθώνουμε καθαρά για αισθητικούς λόγους ή έχει να κάνει και με την υγεία του στόματος μας γενικότερα.

Η αισθητική και είναι πολύ σημαντικό πράγμα στη ζωή μας, όλο το ξέρουμε και τώρα με το ζουμ και με όλα αυτά, τα selfie, βλέπουμε την εικόνα του εαυτού μας καλύτερα. Η αισθητική είναι πάρα πολύ σημαντική και για την αυτοεκτίμησή μας και ιδιαίτερα για τα παιδάκια.

Έτσι είναι πολύ σημαντικό να μεγαλώνει ένα παιδάκι με αυτοπεποίθηση, με ωραία αισθητική, με ωραίο χαμόγελο, ένα χαμόγελο που μας ανοίγει πολλές πόρτες στη ζωή μας.

Ομως δεν είναι η αισθητική ο κυριότερος λόγος. Ο κυριότερος λόγος είναι η λειτουργία. Είναι πολλά προβλήματα που δεν είναι αισθητικά, ή δεν είναι μόνο αισθητικά, είναι κυρίως λειτουργικά.

Συνωστισμός δοντιων

Ο συνωστισμος, όταν τα δόντια μας βρίσκονται στριμωγμένα. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να γίνει καλός καθαρισμός δεν μπορούν να βουρτσιστούν καλά τα δόντια μας.

ipersinostismos
ipersinostismos

Αποτέλεσμα έχουμε προβλήματα με ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, τερηδόνα. Επίσης οι δυναμεις μασησης δεν κατανέμονται σωστά, τα δόντια καταπονούνται πολύ και παρουσιάζουν πλέον λειτουργικά προβλήματα.

Άρα ο κυριότερος λόγος που θέλουμε να έχουμε ίσια δόντια με σωστή σύγκλιση, δηλαδή σωστή αντιστοίχιση είναι για να έχουμε υγιή δόντια.

Ποιες είναι οι σύγχρονες τεχνικές που έχουμε σήμερα για την ορθοδοντική θεραπεία;

Μεταλλικά Σιδεράκια

Οι τεχνικές της ορθοδοντικης είναι καταρχάς τα σιδεράκια τα μεταλλικά . Οι Ακίνητοι Ορθοδοντικοί Μηχανισμοί, τα πιο δοκιμασμένα, τα πιο συχνά.

Τα πιο πολλά παιδάκια χρησιμοποιούν αυτά τα μεταλλικά σιδεράκια τα οποία κολλάμε δόντι δόντι τα σιδεράκια, τα brackets, τα ορθοδοντικά αγκύλια όπως τα λέμε και ανάμεσα περνάει το ορθοδοντικό σύρμα, το τόξο.

Σιδεράκια

Μπορούμε, έχουμε τη δυνατότητα στα παιδάκια να βάλουμε και χρωματάκια και να δώσουμε δηλαδή και μία τέτοια νότα, τα οποία τα βάζουμε εάν θέλουμε και μπορούμε κάθε μήνα να αλλάξουμε, να βάλουμε καινούργια χρώματα ή και να μην βάλουμε.

Σιδεράκια Τιτανίου

Εκτός από τα απλά τα παραδοσιακά brackets που υπάρχουν, τα Ακίνητα Ορθοδοντικά Μηχανήματα υπάρχουν και τιτανίου.

Αυτό έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι μπορεί κανείς να κάνει μαγνητική τομογραφία χωρίς να υπάρχει πρόβλημα αφαιρέσεως των μηχανισμών.

Εκτος λοιπόν από τα παραδοσιακά υπάρχουν και τα brackets, οι μηχανισμοί τιτανίου, τα οποία είναι συμβατά με μαγνητική τομογραφία.

Διαφανή σιδεράκια

Μία άλλη επιλογή είναι τα διαφανή Ακίνητα Ορθοδοντικά Μηχανήματα.
Είναι το ίδιο πράγμα με τα μεταλλικά, η μόνη διαφορά είναι το υλικό. Στην πραγματικότητα είναι κρυστάλλινα.
Είναι μονοκρύσταλλο ζαφείρι. Είναι ένα κρυστάλλινο bracket, δεν έχει χρώμα, δεν είναι λευκό. Είναι διάφανο και για αυτό έχει και πολύ καλή αισθητική.

Διαφανή σιδερκια
diafani siderakia

Ορθοδοντικοί Νάρθηκες Invisalign

Μια σύγχρονη και πολύ πολύ δημοφιλής και ανερχόμενη μέθοδος είναι οι διαφανείς νάρθηκες.
Εδώ η τεχνική είναι διαφορετική. Αφαιρούνται, είναι μία σειρά από διαφανείς νάρθηκες οι οποίοι διορθώνουν τα δόντια μας σταδιακά.

Οι διαφανείς νάρθηκες Invisalign μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα παιδιά;

Είναι κάτι που χρησιμοποιούμε και στα παιδιά, απολύτως αποτελεσματικό, το ίδιο αποτέλεσμα δηλαδή έχουν και τα παιδιά το αποδέχονται παρά παρά πολύ καλά.

άρθηκες της Invisalign για παιδιά και εφήβους

Διαδικασία Invisalign

Η διαδικασία εδώ είναι διαφορετική.

Πρώτα από όλα σκανάρουμε τα δόντια με το ψηφιακό σκανερ, δηλαδή κάνουμε μία ψηφιακή καταγραφή του στόματος.

Παίρνουμε κάνουμε κάποιες φωτογραφίες και εδώ μπορούμε να δούμε τα στοιχεία όλα αυτά που χρειαζόμαστε, παίρνουμε το σκανάρισμα, παίρνουμε τις φωτογραφίες του προσώπου αλλά και των δοντιών χρειαζόμαστε και δύο ακτινογραφίες μία ακτινογραφία πανοραμική και μια ακτινογραφία κεφαλομετρική, δηλαδή μία ακτινογραφία προφίλ πάνω στην οποία γίνεται μία κεφαλομετρική ανάλυση, είναι πολύ σημαντική η κεφαλομετρική ανάλυση γιατί δεν μας ενδιαφέρει μόνο το στόμα και τα δόντια μας ενδιαφέρει ολόκληρο το πρόσωπο, μας ενδιαφέρει να αποδώσουμε μια αισθητική ολόκληρου του προσώπου.

Κάνοντας λοιπόν την μελέτη μας δημιουργούμε ένα βίντεο. Στο βίντεο αυτό βλέπουμε βήμα-βήμα τη μετακίνηση των δοντιών.

invisalign before after
invisalign before after

Κάθε βήμα αντιστοιχεί και σε ένα ζευγάρι ναρθήκων. Κάθε νάρθηκας φοριέται μία εβδομάδα.

Έχουμε λοιπόν από την αρχή μία σειρά από νάρθηκες, από ζευγάρια ναρθήκων, τα οποία τα παραλαμβάνουμε, τα παραλαμβάνουμε από την εταιρεία Invisalign η οποία είναι στην Αμερική,μας στέλνει τα κουτιά τα οποία αφορούν τον κάθε παιδί.

Κάθε πότε είναι η επίσκεψη για την Ορθοδοντική Θεραπεία Invisalign

Ξεκινάμε λοιπόν, με ραντεβού μας είναι μία φορά στις πέντε έξι εβδομάδες ανάλογα και δίνουμε μία σειρά από πέντε ή έξι ναρθηκες τους οποιους αλλάζει το παιδί από βδομάδα.

Με αυτό τον τρόπο έχουμε σταδιακή αλλαγή και διόρθωση των δοντιών.
Έχουμε τη δυνατότητα να δούμε και στο πρόσωπο αλλά και στην προσομοίωση, στο βίντεο, στα δόντια, πώς θα γίνουν τα δόντια στο τελικό αποτέλεσμα.

Αυτό έχουμε την δυνατότητα να το δούμε από την αρχή.

Γλωσσικά Σιδεράκια

Η τεχνική που είναι με Ακινητους Ορθοδοντικούς Μηχανισμούς αλλά από την εσωτερική πλευρά των δοντιών.Αυτό είναι όπως τα μεταλλικά τα σιδεράκια που ξέρουμε απλά είναι από την εσωτερική πλευρά.

Γλωσικά Σιδεράκια

Οι διαφανείς νάρθηκες Invisalign μπορούν να διορθώσουν και έντονα προβλήματα ορθοδοντικά ή είναι για πιο απλά περιστατικά;

Οι διαφανείς νάρθηκες μπορούν εξίσου να διορθώσουν και δύσκολα και μεγάλα ορθοδοντικά προβλήματα με εξίσου καλό αποτέλεσμα.

Βέβαια θα πρέπει να έχει ο ορθοδοντικός, ο ειδικός ορθοδοντικός, θα πρέπει να έχει μία εμπειρία πάνω σε αυτά, να έχει γνώση πώς να μπορέσει να τα διορθώσει.

Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μία υβριδική τεχνική, δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε τους διαφανείς νάρθηκες σε συνδυασμό με διακριτικά, αόρατα Ακίνητα Ορθοδοντικά Μηχανήματα που μπορεί να τοποθετηθούν σε κάποια δόντια από την εσωτερικά πλευρά.

Πόσο κρατάει η Θεραπεία Invisalign

Ο χρόνος θεραπείας εξαρτάται καθαρά από το ορθοδοντικό πρόβλημα.
Υπάρχουν μικρά προβλήματα που μπορούν να διορθωθούν μέσα σε επτά εβδομάδες, επτά νάρθηκες επτά εβδομάδες.

Τα πιο πολλά προβλήματα μπορούν να διορθωθούν σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Αυτό είναι και μία χρονική διάρκεια που θα μπορούσα να σας πω, κάτω από χρόνο.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα του Invisalign σε σχέση με τα σιδεράκια;

Τα πλεονεκτήματα, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι είναι αφαιρούμενο, αφαιρείται.

Μπορεί κανείς δύο με τέσσερις ώρες την ημέρα να μην φοράει τους ναρθηκες αυτούς.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Μπορεί να βγάλει το νάρθηκες για να φάει, να πλύνει τα δόντια του, να μπορέσει να πάει σε μία κοινωνική υποχρέωση χωρίς να έχει καθόλου ορθοδοντικούς μηχανισμούς.

Πλεονέκτημα επισης να σας πω είναι κυρίως η αισθητική ότι φορώντας τους ναρθηκες, οι ναρθηκες αυτοί είναι πραγματικά διαφανείς, είναι πραγματικά αόρατοι.
Μπορούμε να τη φοράμε στη δουλειά μας και τις υποχρεώσεις μας χωρίς καν να γίνονται αντιληπτοί από το περιβάλλον.

Πολύ σημαντικό επίσης πλεονέκτημα είναι το θέμα της στοματικής υγιεινής γιατί δεν έχει Ακίνητους Ορθοδοντικους Μηχανισμούς οι οποίοι δεν αφαιρούνται και χρειάζονται περισσότερη προσοχή στο καθάρισμα.
Η στοματική υγιεινή μπορεί να γίνει άριστα.

Επίσης είναι πιο ευχάριστα μέσα στο στόμα γιατί δεν εχει τις προεξοχές που έχουν οι Ακίνητοι Ορθοδοντικοί Μηχανισμοί.
Και έτσι είναι πιο ευχάριστο μέσα στο στόμα μας.

Σημαντικό και ισως απο τα σημαντικότερα είναι και ο χρόνος θεραπείας.
Ο χρόνος θεραπείας με τους διαφανείς ναρθηκες είναι μικρότερος κατά βάση από οτι είναι με τους ακινητους ορθοδοντικους μηχανισμους.

Τα παιδιά το δέχονται εύκολα τους Νάρθηκες Invisalign;

Τα παιδιά βεβαίως το δέχονται εύκολα.

Βέβαια εδώ θα πρέπει να έχουμε ένα παιδί το οποίο θα είναι συνεργάσιμο, θα έχει στο μυαλό σου ότι θα φοράει αυτους τους νάρθηκες, συνεργάζονται όμως πολύ καλά τα παιδιά αντίθετα ίσως με το τι πιστεύουν, πιο συνεργάσιμα είναι τα παιδιά, θα έλεγα.

Γιατί κάποιος να καταφύγει στην κλασική τεχνική με τα σιδεράκια εφόσον πλέον υπάρχουν οι διαφανείς νάρθηκες Invisalign;

Η αλήθεια είναι πως αυτος είναι ο λόγος που είναι πολύ πολύ επιθυμητοί, ειναι δημοφιλεις οι διαφανεις ναρθηκες, όλο και περισσότερο προς τα εκεί στρεφόμαστε.

Το πλεονέκτημα για να το πούμε έτσι, το πλεονέκτημα ίσως των ακίνητων ορθοδοντικών μηχανισμών είναι για κάποια παιδιά τα οποία δεν συνεργάζονται, δεν θυμούνται να φοράνε τους ναρθηκες τους, δεν είναι συνεπή και εκεί θέλουμε κάτι που να μην χρειαζόμαστε την συνεργασία τους.

Ετσι πλεονέκτημα είναι και το ένα και το αλλο και εξαρτάται από το χαρακτήρα του καθενος να βρει αυτό που ταιριάζει και που είναι το καλύτερο για εκείνον.

Εχουν το ιδιο αποτελεσμα με τα παραδοσιακά σιδεράκια οι αόρατοι νάρθηκες Invisalign;

Το αποτέλεσμα το ίδιο για όλες τις θεραπείες.

Η τεχνική, η αρχιτεκτονική, η μηχανική είναι η ίδια και στους ακίνητους ορθοδοντικους μηχανισμούς τους μεταλλικούς και στους διαφανείς, η τεχνική, ο τρόπος δηλαδή που το λειτουργούμε είναι ο ίδιος.

Πονάνε τα σιδεράκια; Είναι ανώδυνη η θεραπεία είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλον;

Ανώδυνη είναι. Δεν έχουμε πόνο στην ορθοδοντική.
Αλίμονο να έχουμε πόνο, μία ενόχληση μπορει να έχουμε ιδιαίτερα όταν πρώτο βάζουμε τα σιδεράκια.
Είναι ένα ξένο σώμα μέσα στο στόμα μας, ένα σφράγισμα κάνουμε και θέλουμε λίγο χρόνο να προσαρμοστούμε.

Δεν είναι κάτι όμως που πονάει, το αισθανόμαστε πιο πολύ σαν μία πίεση,σαν μια ενόχληση την οποία αισθανόμαστε όταν τα πρωτοτοποθετούμε και κάθε φορά που κάνουμε την ενεργοποιήσει για τους ακινητους ορθοδοντικους μηχανισμους.
Η ενεργοποίηση γίνεται μία φορά το μήνα.
Άρα μια φορά τον μήνα εξασκούμαι μία πίεση και αυτή η πίεση μπορεί να γίνει αντιληπτή, όχι σαν ένας πόνος αλλά σαν μια ενόχληση.

Η αλήθεια είναι ότι οι διαφανείς ναρθηκες είναι ας το πούμε πιο ευγενικοί ως προς αυτό, ας πούμε πως η ενόχληση είναι μικρότερη και η πίεση μικρότερη και για αυτό είναι πιο εύκολα αποδεκτοί.

Μπορούμε ως ενήλικες να κάνουμε κάποια ορθοδοντική θεραπεία και θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα και στο ίδιο χρονικό διάστημα;

Ναι. Η αλήθεια είναι ότι ορθοδοντική αντίθετα πάλι από ότι πιστεύουν δεν είναι κάτι που γίνεται μόνο στην παιδική ηλικία στα παιδιά.

Η ορθοδοντική δεν έχει ηλικία, μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία και στην πραγματικότητα πολλές σε ενηλίκους χρειάζεται να κάνουμε ορθοδοντική θεραπεία όχι για αισθητικούς λόγους αλλά για καθαρά λειτουργικούς λόγους.

Δείτε εδώ ένα παράδειγμα , την Μαριάννα Καλαφάτη, τι λέει για την Θεραπεία που έκανε στο Ιατρείο μας

invisalign enilikes

Δηλαδή κάποιες φορές χρειάζεται κάποιος να βάλει μία γέφυρα μια προσθετική και για να μπορέσει να το κάνει αυτό είναι απαραίτητο να προηγηθεί μία ορθοδοντική θεραπεία.
Άρα θα έλεγα ότι ορθοδοντική δεν έχει ηλικία και μπορεί κανείς να κάνει την ορθοδοντική θεραπεία του διακριτικά, ανώδυνα εύκολα σε κάθε ηλικία.

Related articles

orthodontikos odontiatros

Ορθοδοντικός: Γιατί πρέπει να επιλέξω αυτόν τον ειδικό

Πολλοί ασθενείς μας σε Γλυφάδα και Γαλάτσι αναρωτιούνται γιατί πρέπει να πάνε σε Ειδικό Ορθοδοντικό για την Ορθοδοντική τους Θεραπεία. Παρακάτω εξηγούμε τι σημαίνει ο όρος “Ειδικός Ορθοδοντικός”.

Περισσότερα
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πως βουρτσίζω τα δόντια μου όταν φορώ σιδεράκια

Σιδεράκια και Βούρτσισμα δοντιών Κατά το στάδιο θεραπείας με τους ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς απαιτήσεις για καλό βούρτσισμα των δοντιών είναι περισσότερες! Οι πρώτες ημέρες της θεραπείας  μπορεί να φανούν πιο απαιτητικές, αλλά αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό

Περισσότερα
Τι είναι τα σιδεράκια – Ο απόλυτος οδηγός για ενήλικες και παιδιά

Τι είναι τα σιδεράκια – Ο απόλυτος οδηγός για ενήλικες και παιδιά

Τι είναι τα σιδεράκια Τα σιδεράκια είναι οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί που τοποθετούνται πάνω στα δόντια και τα πιέζουν για να μετακινηθούν στις ιδανικές τους θέσεις. Τοποθετούνται πάνω στην επιφάνεια των δοντιών (εσωτερικά ή εξωτερικά) και ενώνονται με ειδικά σύρματα τα οποία ο ορθοδοντικός σφίγγει σε κάθε επίσκεψη για να διορθώσει την θέση των δοντιών.

Περισσότερα