Λαζαράκη 6 16675, Γλυφάδα 215.52.09.007Λ. Βεΐκου 109 11146, Γαλάτσι 210.21.33.692

Ηλικία Πρώτου Ελέγχου

Σε ποιά ηλικία πρέπει να υποβάλλονται σε ορθοδοντικό έλεγχο τα παιδιά;

ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Όλα τα παιδιά πρέπει να υποβάλλονται σε ορθοδοντικό έλεγχο το αργότερο μέχρι την ηλικία των 7 ετών όπως προτείνετε από την από την American Association of Orthodontists (AAO) .

Γιατί το παιδί πρέπει να επισκεφθείτε τον ειδικό ορθοδοντικό μέχρι τα 7;

Ο ορθοδοντικός μπορεί να εντοπίσει μικρά προβλήματα σχετικά με την ανάπτυξη των γνάθων και την ανατολή των δοντιών, ενώ υπάρχουν ακόμα στο στόμα και παιδικά δόντια.

Οι γονείς, λοιπόν, δεν πρέπει να περιμένουν μέχρι το παιδί να ‘αλλάξει όλα τα δόντια’, που συμβαίνει συνήθως σε ηλικία 12 ετών.

Τόσο ορισμένα οδοντικά προβλήματα όσο και προβλήματα αρμονίας του προσώπου μπορεί να προληφθούν, εάν διαγνωσθούν έγκαιρα.
Ενώ τα δόντια του παιδιού σας μπορεί να φαίνονται ίσια, ίσως υπάρχει κάποιο πρόβλημα που μόνο ένας ειδικός ορθοδοντικός μπορεί να εντοπίσει, μπορεί να κρύβονται σοβαρά λειτουργικά ή σκελετικά προβλήματα των γνάθων

Η έγκαιρη διάγνωση συχνά συνεπάγεται αποφυγή εξαγωγών μονίμων δοντιών κατά την ορθοδοντική θεραπεία ή και γναθοχειρουργικής επέμβασης, σε περιπτώσεις έντονων σκελετικών προβλημάτων.

Περισσότερα από ένα στα δύο Ελληνόπουλα (50%) αντιμετωπίζουν ποικίλου βαθμού κακή σύγκλειση των δοντιών, ενώ περισσότερα από ένα στα τέσσερα (25%) έχουν μεγάλη ή πολύ μεγάλη ανάγκη για ορθοδοντική θεραπεία. Συνεπώς οι γονείς δεν πρέπει να καθυστερούν να πάνε τα παιδιά τους για ορθοδοντικό έλεγχο, σε ειδικό ορθοδοντικό πιστεύοντας ότι η κακή σύγκλειση των δοντιών θα διορθωθεί από μόνη της όταν βγουν τα μόνιμα δόντια του παιδιού.

Τι θα συμβεί εάν δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως ένα ορθοδοντικό πρόβλημα στο παιδί;

Μπορεί να  έχει πολλές συνέπειες στην καθημερινή ζωή των παιδιών και εφήβων:

  • Να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην ομιλία και στην πέψη.
  • Να αυξηθεί ο κίνδυνος τραυματισμού των δοντιών και των ούλων.
  • Να υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία των ούλων και των δοντιών.
  • Να δημιουργηθούν ψυχολογικές και συναισθηματικές δυσκολίες
  • Να αυξηθεί το κόστος και ο χρόνος της θεραπείας.

Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση από ειδικό ορθοδοντικό είναι το πρώτο και θεμελιώδες βήμα στην έγκαιρη αντιμετώπιση και επίλυση των ορθοδοντικών προβλημάτων.