ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ ΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ;
Όλα τα παιδιά πρέπει να υποβάλλονται σε ορθοδοντικό έλεγχο το αργότερο μέχρι την ηλικία των 7 ετών. Τόσο ορισμένα οδοντικά προβλήματα όσο και προβλήματα αρμονίας του προσώπου μπορεί να προληφθούν, εάν διαγνωσθούν έγκαιρα. Η έγκαιρη διάγνωση συχνά συνεπάγεται αποφυγή εξαγωγών μονίμων δοντιών κατά την ορθοδοντική θεραπεία ή και γναθοχειρουργικής επέμβασης, σε περιπτώσεις έντονων σκελετικών προβλημάτων. Οι γονείς, λοιπόν, δεν πρέπει να περιμένουν μέχρι το παιδί να ‘αλλάξει όλα τα δόντια’, που συμβαίνει συνήθως σε ηλικία 12 ετών.
ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ;
Είναι συχνά δύσκολο για τους γονείς να διαπιστώσουν αν το παιδί τους χρειάζεται ορθοδοντική θεραπεία αφού υπάρχουν ορθοδοντικές ανωμαλίες στις οποίες τα μπροστινά δόντια φαίνονται ίσια. Επίσης κάποια προβλήματα που φαίνονται πολύπλοκα και ανησυχούν ιδιαίτερα τους γονείς αντιμετωπίζονται στην πραγματικότητα χωρίς δυσκολία. Ρωτώντας τον Οδοντίατρο ή τον Παιδοδοντίατρό σας είναι μια καλή αρχή αλλά εμείς αποτελούμε την καλύτερη πηγή πληροφοριών για σας αφού η Ορθοδοντική είναι η αποκλειστική μας απασχόληση και σας ενημερώνουμε πλήρως μέσα σε λίγα λεπτά.
ΤΙ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ;
Εάν ο γονέας παρατηρήσει την παρουσία μίας τουλάχιστον από τις παρακάτω καταστάσεις στο παιδί, τότε πρέπει να επισκεφθεί τον ορθοδοντικό.
- Θηλασμός δακτύλου ή χείλους ή γλώσσας
- Ασυμμετρία στα δόντια και το πρόσωπο
- Αναπνοή από το στόμα
- Συνωστισμός δοντιών
- Πολύ μεγάλα κενά ανάμεσα στα δόντια
- Δόντια ή γνάθοι που δεν ταιριάζουν αρμονικά
- Παρατεταμένη παραμονή παιδικών δοντιών ή πρόωρη απώλεια από τερηδόνα ή τραύμα
- Τρίξιμο δοντιών, γνάθοι που κάνουν θόρυβο, δυσκολία στη μάσηση ή την ομιλία
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
- Η διευκόλυνση της στοματικής υγιεινής, με συνέπεια λιγότερα μελλοντικά προβλήματα στα δόντια και ούλα και μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής τους στο στόμα.
- Η σωστή λειτουργία του στόματος
- Η διευκόλυνση του γενικού οδοντιάτρου και των άλλων ειδικοτήτων καθώς και η καλύτερη πρόγνωση κατά την εκτέλεση των οδοντιατρικών εργασιών (σφραγίσματα, γέφυρες, οδοντοστοιχίες, θεραπείες των ούλων και του περιοδοντίου) με τη διευθέτηση των δοντιών και τη λειτουργική αποκατάσταση του στόματος.
- Ο περιορισμός της πιθανότητας καταγμάτων δοντιών ιδίως όταν αυτά προβάλλουν (‘πετάνε’) έξω από τα χείλη, κυρίως σε νεαρά άτομα.
- Ο περιορισμός της πιθανότητας εμφάνισης προβλημάτων στην κροταφογναθική διάρθρωση.
- Το όμορφο χαμόγελο με συνέπεια την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.
ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΔΥΝΗ Η ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Κατηγορηματικά ΟΧΙ. H αλήθεια είναι ότι τα δόντια για τις 2 πρώτες ημέρες μετά από κάθε επίσκεψη στο Ιατρείο είναι κάπως ευαίσθητα στη μάσηση και όταν έρχονται σε επαφή γιατί «σφίγγουμε» τα σιδεράκια. Σε καμία περίπτωση όμως τα σιδεράκια ή τα σύρματα που χρησιμοποιούμε για να μετακινήσουμε τα δόντια δεν πονάνε. Η ενόχληση που παρατηρείται είναι σχετικά ήπια και αντιμετωπίζεται, αν χρειασθεί, με λήψη κοινών παυσίπονων.
ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
H διάρκεια μιας θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της ανωμαλίας. Στα παιδιά λόγω της ανάπτυξης των γνάθων και της ανατολής των δοντιών διαρκεί περισσότερο από ότι στους ενήλικες.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ;
Η φάση αυτή είναι απαραίτητη για να διατηρήσουμε για μια ολόκληρη ζωή το όμορφο χαμόγελο που πετύχαμε με τη βοήθεια της Ορθοδοντικής. Γιατί όσο σημαντικό είναι να ισιώσουμε τα δόντια, άλλο τόσο σημαντικό είναι να τα διατηρήσουμε στη θέση τους. Κι αυτό γιατί τα δόντια μετά την αφαίρεση των ορθοδοντικών συσκευών (σιδεράκια) έχουν την τάση επιστροφής στις αρχικές τους στραβές θέσεις, γιατί απλούστατα δεν έχουν σταθεροποιηθεί ακόμα στις νέες τους ίσιες θέσεις.
Κι αυτή η τάση μετακίνησης των δοντιών στις αρχικές τους θέσεις μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό ενώ είναι διαφορετική και από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η συγκράτηση του αποτελέσματος επιτυγχάνεται είτε με την χρήση κινητών ορθοδοντικών συσκευών που φορά ο ασθενής τη νύχτα όπως και με τη συγκόλληση ενός ειδικού ορθοδοντικού σύρματος από τη μέσα επιφάνεια των μπροστινών δοντιών.
ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΦΡΟΝΙΜΙΤΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΞΑΝΑΣΤΡΑΒΩΣΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ;
Επειδή οι φρονιμίτες είναι τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στο στόμα μας το νωρίτερο σε ηλικία 16 – 18 ετών, είναι πολύ πιθανό όταν ανατέλλουν να μη βρίσκουν επαρκή χώρο για να πάρουν τις θέσεις τους στις γνάθους. Τότε πιέζουν τα άλλα δόντια που βρίσκονται μπροστά τους, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε συνωστισμούς δοντιών ιδιαίτερα στα κάτω πρόσθια δόντια.
Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να φορούν τις συγκρατητικές συσκευές, να προσέρχονται για έλεγχο και να τηρούν τις οδηγίες μας. Εμείς παρακολουθούμε τα παιδιά μέχρι να ανατείλουν και οι φρονιμίτες ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να ξαναστραβώσουν τα δόντια.
ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΟΡΑΩ ΤΟ ΕΞΩΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ;
Φυσικά! Υπάρχουν τα μικροεμφυτεύματα που αποτελούν την τελευταία εξέλιξη των ορθοδοντικών μηχανισμών. Πρόκειται για μικρές βίδες οι οποίες τοποθετούνται στη γνάθο και γλιτώνουν τον ασθενή από τη χρήση του εξωστοματικού. Η τοποθέτηση τους γίνεται με μία μικρής διάρκειας επέμβαση η οποία είναι εντελώς απλή και ανώδυνη. Είναι μία πολύ αποτελεσματική λύση καθώς αποφεύγεται η συνεχής χρήση εξωστοματικού για πολλές ώρες τη μέρα ενώ η θεραπεία εξαρτάται κυρίως από τον ορθοδοντικό. Τα μικροεμφυτεύματα εφαρμόζονται σήμερα στην ορθοδοντική θεραπεία παιδιών και ενηλίκων με απόλυτη επιτυχία.